Saturday, July 23, 2011

helloooooooo peeeppppps!!!! (^_^) ~ ~ IT's JULY??? owwwwwwwh my...

Dear friends, Assalamualaikum..

Telah lama saya tinggalkan laman kesayangan saya ni..Rindu di hati x siapa yang tahu. Tapi memandangkan saya bukanlah budak hingusan yang punya sejuta kelapangan wajiblah saya akur pada keadaan. Kerja yang bertimbunan saban hari menyesakkan mata dan fikiran, belum lagi ditambah perasa 'makian' pelanggan membuatkan saya bernafas dalam kepahitan. Tapi, bukankah itu hakikat kehidupan? Dan inilah yang dinamakan dugaan. Harus eh..wajib ditempuh dengan senyuman walaupun kadangkala tersasar dan penasaran! But still, TERIMA KASIH TUHAN!!!

Since now dah end of July and x lama lagi kita dah nak puasa..let me sum up my story:

~ Dunia Pekerjaan Saya: BOSANNNNNNNNNNNNNNNNNN
-ada byk benda yang saya kurang faham. Cara terbaik utk menangani staff??any suggestion(s)?

bila kita diam, dikata sombong, katak bawah tempurung,xmo bercampur dengan staff..bila dilayan, pijak kepala, bila kita tanya or suruh, dikata nak show off coz we are d boss, bila di marah, dikata kurang ajar (sorry in advance for any harsh words used).

Situasi 1: X, what happened to file A? Lepas kite issue letter aritu dia ada reply apa2 x?
@@~ ntah,xtau..cek la sendiri.sibuk!
-terpaksalah cek sndiri.

Situasi 2: X, tolong typekan surat ni. saya dh draft. anything xphm tnya la.
@@~ ko ingat aaku xde keje lain nak wat?xnampak ke sibuk ni??
~terpaksalah buat sendiri.

Situasi 3: saya sedang bercakap dengan pentadbir tanah di talian, X came to my room and put something on my table, went out and chit chatting with other staffs. When the officer put d call on hold 2 check on something, i called X. (once, twice, thrice-no answer, still chit chatting,laughing bla..bla..bla..) I'm pissed off. Instead of kite yang marah dia, this is what she said:
@@~ hey, u ingat i anjing panggil2 saya.u cacat xboleh bangun datang jumpa i?
~GOOOshhhhhhhh!dalam hati menyumpah SIALLLLL!!!! (pastu nanges!huhuhhu...sometime i just dont how 2 handle this kind of peeps.. penat sabar dh ni..workloads dh la byk..xphm betul.owh,sejak bekerja saya telah belajar menggunakan perkataan2 baru seperti tadi!heeeeee..SORRY!)

Situasi 4: X, tolong isikan borang stamp. semua saya dh enclosed, duit & documents, just tolong isi borang. sy xsempat nak buat coz ada urgent documents nak prepare. The next day kene pegi Port Dickson, meeting dengan Land Office's Officer. She kept on silent. I put the things on her table, the next day i asked whether she had passed the documents to our runner. She kept on silent. I called the boy and asked whether he received A's documents and he said NO. Y came to my room passed me A's file and said X bagi you dia suruh you buat sendiri.. What the H***????????
~terpaksa la buat sendiri

Situasi 5: X,yang ni file V kan? V letak kat mana?Big Boss suruh cari.File 2 xde dengan saya, bilik 2nd boss xde. tolong carikan. Big boss nak.sy ada client kt bawah.
@@~ cari sendiri!
~terpaksa la cari sendiri..

Situasi 6: my 2nd boss selalu xde kt office. so, if ada urgent letter nk kene send out, sy yang akan sign. sy dh pesan dengan staff, if ada yg urgent bgtau awal2.kdg2 sy keluar office n xsempat nak check, baca one by one. At least, show it 2 me and explain a little bit coz ada certain2 thing yg i dont know.  xkan nk sign membabi buta je..apa2 bkn diorg yg tanggung, kite yang kene. For instance, saya x buat file untuk loan, refinancing bla..bla..bla.. Instead of bawak file 2 jumpa sy, X will pass the file 2 someone else and ask me 2 sign, let say Y. when i ask Y, definitely she wont be able to explain. yet i still sign the documents (its urgent,remember????). One day saya panggil X and explain why i need her to give me the file personally. bila saya ckp terangguk-angguk mcm phm sgt. tapi the next day dgr pulak cerita baru, saya xnk sign documents penting menyebabkan keje pending. i was like ???????????
~whatever!!!!!

Byk lagi benda2 yang buat saya panas hati dan bosan. tapi memandangkan sy ni byk lagi nak belajar,tahan jela...

~Kehidupan peribadi saya? Awesome!!!!

16 July 2011 - saya telah selamat menjadi tunangan orang..heheheeeeh. so the next update mayb.. a journey of becoming a bride to be?? eiiiiii,malunya sayeeeeeee (^_^) doakan yang terbaik!

daaaaaaaaaaaa~nk baca file.ari isnin kene masuk court shah alam.1st time nih..nervous!!! :P

5 comments:

norlina alfan a.k.a salju putih said...

biadab sey staff camtu.. kalo kena dengan aku mahu aku carut-marut kat dia..

i don't care anymore u know~

mueehehehee

najmi_qalbi said...

hahaha..ada gak yg kene mrh dgn aku.hilang sabo gak kdg2.klu xleh mrh,aku nanges lah!hahahaha.bengong kn?

Khairunnisa' said...

AKak..lamanya tak post. tupp3x ada pencarutan plak. pekerja melayu mg cenggitu. kak kasi setel je dorg tu :)

Tahniah dah nak jd pengantin :) Rindu akak

Khairunnisa' said...

AKak..lamanya tak post. tupp3x ada pencarutan plak. pekerja melayu mg cenggitu. kak kasi setel je dorg tu :)

Tahniah dah nak jd pengantin :) Rindu akak

Khairunnisa' said...

AKak..lamanya tak post. tupp3x ada pencarutan plak. pekerja melayu mg cenggitu. kak kasi setel je dorg tu :)

Tahniah dah nak jd pengantin :) Rindu akak